Home Yargıtay Kamu İhale Kanunu’nun 34. maddesindeki hüküm gereğince idarece alınan teminatların haczedilebilir mi?
Yargıtay

Kamu İhale Kanunu’nun 34. maddesindeki hüküm gereğince idarece alınan teminatların haczedilebilir mi?

Share
Share
Spread the love

12. Hukuk Dairesi         2018/5298 E.  ,  2019/1168 K.

MAHKEMESİ :İcra Hukuk Mahkemesi

Alacaklı tarafından başlatılan ilamlı icra takibinde, üçüncü kişi … icra mahkemesine başvurusunda; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu‘nun 34. maddesindeki hüküm gereğince idarece alınan teminatların haczedilemeyeceğini ileri sürerek, 25.11.2015 tarihli haciz ihbarnamesinin iptaline karar verilmesini istemiş, mahkemece, takibin tarafı olmayan 3. kişinin, haczedilmezlik iddiasında bulunamayacağı gerekçesiyle şikayetin reddine karar verilmiştir.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 26/3. maddesi ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu‘nun 34/son maddesi birbirine paralel olarak düzenlenmiş olup, anılan yasa maddelerinde idarece alınan teminatların haczedilemeyeceği öngörülmüştür.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu‘nun 34/son maddesinin gerekçesinde; “Ayrıca, teminatlar taahhüdün ihale dökümanında yer alan hükümlere uygun olarak yerine getirilmesini sağlamak üzere alındığından, bu konuda bir sorun yaşandığında teminatların gelir kaydedilebilmesi için haczedilemeyeceği ve üzerine ihtiyati tedbir konulamayacağı hüküm altına alınmıştır” ifadesine yer verilmiştir. Bu bağlamda, kamusal hizmetlerin aksatılmadan yapılmasında kamu yararı gözetilerek, ihale edilen işle ilgili taahhüdün, ihale, sözleşme ve eklerinde yer alan hükümlere uygun olarak yerine getirilmesinin sağlanması amacıyla teminat alınacağı ve bu amacın korunması nedeniyle de teminat üzerine haciz ve ihtiyati tedbir konulamayacağı hükme bağlanmıştır.
Somut olayda, borçlu … San. ve Tic. A.Ş. hakkında yapılan takipte, adı geçen borçlu şirketin Milli … Bakalığı’nda bulunan alacaklarına ve teminatlarına haciz konulması için gönderilen 89/1 haciz ihbarnamesine, şikayetçi vekili tarafından verilen cevabi yazı ile, borçlunun herhangi bir hak ve alacağı olmadığı itirazen bildirilmiştir.
Şikayete konu haciz işlemi, borçlunun, şikayetçi nezdinde bulunan teminatlarının haczine ilişkin olup, şikayetçi idarenin, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında aldığı teminatlara haciz konulması halinde, anılan Kanunlara aykırı olan bu işlemin iptali için icra mahkemesine süresiz olarak şikayet yoluna başvurmasında hukuki yararı olduğunun kabulü gerekir.
O halde; mahkemece, şikayetin esasının incelenerek, takip borçlusunun, … nezdinde yürüttüğü işlerin, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında olup olmadığı araştırılarak, oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile hüküm tesisi isabetsizdir.
SONUÇ : Şikayetçinin temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK’nin 366. ve HUMK’nin 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, ilamın tebliğinden itibaren 10 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 04/02/2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.

Leave a comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir